Informácie
Glycerín je hygroskopická bezfarebná až mierne nažltlá viskózna kvapalina bez zápachu, sladkej chuti. Názov je odvodený od dvoch význačných vlastností glycerolu, a to jeho sladkej chuti a značnej viskozity. Základom sú grécke slovo γλυκύς, glykys, slovensky sladký a latinské slovo cera, tj. vosk.
Využitie
Má široké uplatnenie pri tvorbe krémov a pást. Používa sa tiež na mazanie gúm ako ochrana pred zotrením. Je veľmi dobre rozpustný vo vode. Využíva sa do krému k vytvoreniu masťového základu (najmä ako prísada v hydratačných krémoch a mydlách, ako zvlhčovadlo v zubných pastách, pri výrobe plastických hmôt hlavne ako zmäkčovadlo, liečiv, žuvačiek, pást, farbív). Je súčasťou nemrznúcej zmesi, zriedením vodou sa zníži jeho bod tuhnutia až na -25 ° C.
V lekárstve má využitie pri liečbe opuchu mozgu ako prísada infúzií, k znižovaniu vnútroočného tlaku, pri zápchach na zmäkčenie stolice vo forme glycerínových čípkov alebo ako súčasť klystírov. Glycerín sa používa ako jedna zo zložiek na prípravu bázy do e-cigariet.
Špecifikácie
Čistota: 99,5 %
Vzhľad: číra bezfarebná tekutina
Zápach: charakteristický
Vzorec: C
3H
8O
3
CAS čislo: 56-81-5
ES čislo: 200-289-5
Molárna hmotnosť: 92,0932 g/mol
Teplota topenia: 17,8 °C
Teplota varu: 290 °C
Hustota: 1,26 g/cm³
Skladujte v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste.